31. listopada 2010.

Postupak geliranja nokti i osnovna oprema

Na internetu se nudi jako puno svakakvih proizvoda za ugradnju noktiju i ponakad je jako teško razlučit što nam je od svega toga doista potrebno. Ja mislim da je početnicima najbolje uzet samo osnovne dijelove opreme, a ostale stvari kupovat malo po malo kad sami primjetite da bi vam neki dio baš dobro došao.
U početku vam trebaju:
1 UV lampa
1 Šablone odnosno forme za nokte
1 kvalitetan kist (broj 4 ili 6)
1 bazni gel (prvi gel)
1 gradivni gel (drugi gel)
1 završni sjaj (treći gel)
1 blok za matiranje
1 paket papirnih jastučića (ili tvrđih papirnih maramica)
1 odmaščivać noktiju (cleaner)
2 dvostrane rašpice 100/180 (i 150)

Što znači 100/180???
Ti brojevi služe za stupnjevanje rašpica. Što je broj veći, rašpica je finija, npr. broj 240 je fina rašpica ili polirni blok i služi samo za poliranje gotovog, izgrađenog i obrađenog nokta (koristi se samo pri finoj završnoj obradi). Broj 180 ili 150 su nekakve srednje gradacije koje se koriste u obradi prirodnih i umjetnih nokata. Broj 100 žnači jako grubu rašpicu s kojom se brzo skida gel. S takvom rašpicom je potrebno biti jako oprezan da se ne ošteti prirodni nokat.

Što je odmaščivać (cleaner)?
Cleaner je tekučina sastavljena od alkohola i acetona, ili jednostavno samog alkohola, koja se dobije u start paketu (a kasnije ju možete i sami pravit), a služi za odmaščivanje nokta u svim fazama izrade. Na nokte se nanosi poput acetona odnosno uljnog skidača laka, kada se želi skinuti stari lak. Znači, na papirne jastučiće (ili maramice, a ja najviše volim papirnate ručnike u roli) nanesete cleaner i s njim dobro i detaljno sa svih strana obrišete nokte.

Što je blok za matiranje?
To je običan spužvasti blok (košta oko 5 kuna), koji je sa sve 4 glavne strane obložen sa hrapavim papirom poput rašpica i služi za pripremu prirodnog nokta. Nakon što sa nečim (ružinim štapićem, običnom rašpicom ili pogurivačem zanoktica) pogurate kožicu oko noktiju unatrag, sa blokom dobro izmatirate nokte sa svih strana, a nakon toga ih prebrišete sa cleanerom. Bez bloka se može, isto kao i bez ružinih štapića. Ja, što duže radim, sve više koristim samo rašpice, a blok sam potpuno prestala koristiti.
Šablone tj. forme?
Šablone obično dolaze namotane u kolut na kojemu ih ima oko 500 komada. Na you tube-u ima videa koji prikazuju kako se postavljaju šablone, a ako ste ikada bili na ugradnji kod nekoga, onda već i sami znate kako se šablone postavljaju. Najbitnija stvar kod postavljanja je da, forma uvijek dolazi ispod, a nikad iznad prirodnog nokta.




Kist za ugradnju?
Kistovi se gledaju po brojevima. Jedinica (1) je najtanji kist, dvojka malo deblji, pa trojka, četvorka itd.... Pri ugradnji UV gelom se najviše koriste šestica (6) i četvorka (4). Uvjerila sam se, kist ne mora nužno biti skup, da bi bio dobar. U zadnje vrijeme sam posjetila jedan hoby art centar i u njemu kupila kvalitetan kist koji je koštao samo 13 kuna. U odnosu na ova dva koja vidite na slici (njih sam dobila u početničkom setu), ovaj kist od 13 kn je mrak... Mislim da se najbolji i najpovoljniji kistovi upravo mogu naći u takvim dućanima, odnosno u dućanima sa slikarskim priborom, gdje je izbor kistova puno veći i povoljniji nego u dućanima specijaliziranim za umjetne nokte. Nedajte se zavarat (kao što sam se ja dala) uvoznicima i raznoraznim preprodavačima pribora za nokte preko interneta, koji nabijaju cijene na neprovjerene proizvode, pa da platite obični kist pet puta skuplje, samo zato što je on kao namjenjen samo i isključivo za ugradnju umjetnih noktiju...

Kako djeluje UV lampa?
Za početak je najbolje kupit lampu od 36 W, sa četiri žarulje i sa timerom od 2 min.. Povoljna je, dugotrajna i također, UV lampa nije štetna, čak je i korisna jer njena svjetlost dezinficira ruke i smanjuje mogućnost infekcije gljivicama.




A sad malo o gelovima i o postupku ugradnje...

Nakon što pogurate kožicu u stranu i izmatirate nokte, dobro ih prebrišite cleanerom da skinete svu prašinu sa njih i zatim kistom nanesite BAZNI GEL. On se nanosi u tankom sloju (kao kad lakirate nokte) na sve nokte i suši se u lampi oko 2 minute. Taj sloj ostaje na noktima, ljepljiv kakav je i ne odmašćuje se cleanerom. Nakon toga postavite šablonu između slobodnog dijela prirodnog nokta i kožice ispod njega. Pazite da vam se šablona ne ureže ispod nokta, jer to zna bit jako bolno kad stavite nokat u lampu da zapečete gel. Po potrebi prilagodite šablonu obrezujući ju škarama na oblik  koji odgovara obliku noktu. Zatim kistom nanesite GRADIVNI GEL na način da kap gela stavite na sredinu između korijena nokta i mjesta na šabloni, do kojeg želite da vam nokat bude dugačak. Tu kapljicu gradivnog gela lagano razvlačite prema krajevima na prirodnom noktu i na šabloni, stvarajući oblik nokta. Osušite nokat u lampi 2 minute, a zatim ako je potrebno nanesite još jedan sloj gradivnog gela da ispravite što je moguće više nepravilnosti na novonastalom gel noktu. Ponovno ga posušite u lampi 2 minute, potom ga prebrišite s cleanerom i počnite ga rašpati. Rašpajte ga sa rašpicom 150 ili 180 sa svih strana, sve dok ne budete potpuno zadovoljni oblikom odnosno dok nokat ne bude izgledao kao da je prirodno tako dugačak izrastao. Sada ga ponovno prebrišite cleanerom da skinete svu prašinu sa i okolo njega. Kistom nanesite ZAVRŠNI SJAJ. Zapecite nokat u lampi i prebrišite ga cleanerom bez da ga nakon toga rašpate. I to je to... Bar za početak... Još nešto: u početku je najbolje radit jedan po jedan nokat, kasnije kada skužite redosljed možete radit ruku po ruku odnosno obije ruke odjednom. To dolazi sa iskustvom...





*Ako Vas zanimaju ostali postovi sa ovoga bloga, kliknite na naslov ovoga posta. To će vas odvesti na početnu stranu bloga, odakle možete početi pregledavati sve ostale postove. danifunnails@gmail.com