31. siječnja 2011.

Rašpice

Evo jednog posta o rašpicama za nokte. Rašpica je jedna jeftina, a tako bitna stvarčica kod izrade umjetnih noktiju, iako vam se na prvi pogled možda ne čini tako. Kakva vam rašpica treba? Moram priznati da ja najviše volim obične, banana oblik rašpice 150/150 grita koje koštaju 5 kuna. Takva jedna rašpica meni služi za pogurivanje kožice i odmaščivanje kod pripreme prirodnog nokta za gel, zatim za rašpanje i obradu tipsi, ali također i za završnu obradu umjetnih noktiju. Znači sve radim sa tom jednom te istom rašpicom. Jednu rašpicu koristim na maksimalno 3 klijentice, iako bi možda najbolje bilo imati novu rašpicu za svaku klijenticu. Ne zbog higijene (ionako ih dezinficiram poslije svake klijentice) već zato što se istupe. Rad sa tupom rašpicom je više štete nego koristi. Jednostavno, radite medvjeđu uslugu i sebi i klijentici, jer, kad rašpate tupom rašpicom nekome nokte, potrebno je puno više pokreta po jednom mjestu i puno jači pritisak na nokat, a postižete slabiji učinak. Na taj način dolazi do pretjeranog trenja te boli kod klijentice. A i sami se mučite, jer puno više energije morate uložiti u rašpanje sa tupom, nego sa novom, oštrom rašpom. Nova rašpica također skraćuje vrijeme izrade noktiju, što je logično samo po sebi: oštra rašpa = manje pokreta = manje utrošene energije i vremena. Još da dodam nešto, za što nisam sigurna da sam napisala na blogu, a vezano je uz rašpice: prije prve uporabe nove rašpice, zatupite joj bridove drugom rašpicom, jer oni znaju biti jako oštri i ako to ne napravite, može doći do trganja kožice oko noktiju kod klijentice...


*Ako Vas zanimaju ostali postovi sa ovoga bloga, kliknite na naslov ovoga posta. To će vas odvesti na početnu stranu bloga, odakle možete početi pregledavati sve ostale postove. danifunnails@gmail.com

Razlozi odizanja gela

Mnogo je razloga, zašto se gel odiže od noktiju, a kad bi ih se u grubo svrstavalo, moglo bi se reći da se nokti odižu radi manikirke, radi gelova ili radi same klijentice.

Kada govorimo o manikirki, tj. osobi koja izrađuje umjetne nokte, njezine greške mogu biti: nedovoljna posvećenost odmašćivanju nokta, tj. potpunom uklanjanju masnoća i kožice s noktiju. Zatim, prerašpavanje noktiju, to je pak pretjerano rašpanje noktiju iz straha od odizanja gela s noktiju. U tom slučaju se postiže suprotni učinak, stanjuje se i slabi prirodni nokat, te se na kraju gel nema za što vezati. To također može nokte učiniti preosjetljivima na npr. vruću ili hladnu vodu. Treća greška koju manikirka može napraviti je loša izrada noktiju, iz neznanja, lijenosti ili jednostavno zato što ima loš dan.

Druga stvar koja može uzrokovati odizanje ili pucanje noktiju su loši gelovi. Neki gelovi jednostavno nisu dobri i lakše pucaju i lakše se odvajaju nego drugi. Osobno nisam baš za kupovanje izrazito jeftinih, a pogotovo, izrazito skupih gelova. I zato smatram da bi bilo dobro isprobati nekoliko gelova umjerenih cijena, pa se odlučiti za određenu marku, ili  naprosto, odabrati od svake marke onaj gel koji nam savršeno odgovara. Jako puno cura miješa gelove i koristi u izradi jednih noktiju različite vrste gelova. Također, nisu svi gelovi jednako dobri za sve klijentice, pa će tako gel koji jednoj curi odlično drži, neko drugoj će se odljepljivati.

Treći faktor odizanja gela od nokta su same klijentice. U nekim slučajevima su one same krive za odvajanje gela, jer čačkaju po noktima, stišću ih, pokušavaju potkačiti, odvaliti, ili čak i odgristi (ponekad čak i uspiju u tome). Jednostavno svjesno ili čak (u puno više slučajeva) sasvim nesvjesno provjeravaju kolika je izdržljivost noktiju. Kada ih napokon uspiju odvaliti s prirodnog nokta, s gelom naravno odvale i površinski sloj prirodnog nokta, pa se poslije žale da im je gel uništio nokte i ne žele priznati da su same poskidale nokte.
Ipak, u puno slučajeva i nisu klijentice krive. Nekima jednostavno pojedini gelovi ne odgovaraju. A ima cura kojima niti jedni gelovi ne odgovaraju. Koji god gel da joj stavite odljepljivat će se i gotovo. Jednostavno, tijelo joj odbija umjetne nokte. To se češće događa kod cura koje imaju prirodno debele, jake, masne, vlažne nokte.
Također, nekim curama prebrzo rastu nokti i zbog toga vrlo brzo, recimo u tjedan dana, dolazi do odvajanja umjetnih od prirodnih noktiju.
Dodatni razlozi za odizanje gela u klijentica mogu biti povezani uz imunitet. Tako, nekim curama nokti ponekad odlično drže kada su zdrave i dobro se osjećaju, a kada im imunitet padne, kada su npr. bolesne, ili pod stresom ili u vrijeme menstrualnog ciklusa, nokti im se odvajaju od prirodnih. Ovo su uglavnom razlozi zbog kojih može doći do odvajanja umjetnih noktiju.


*Ako Vas zanimaju ostali postovi sa ovoga bloga, kliknite na naslov ovoga posta. To će vas odvesti na početnu stranu bloga, odakle možete početi pregledavati sve ostale postove. danifunnails@gmail.com